ניתן להיעזר בביופידבק על מנת לטפל במגוון הפרעות פסיכולוגיות. בקליניקה העבודה עם ביופידבק הינה רחבה וכוללת הפרעות חרדה, הפרעות מצברוח ועוד. באופן מסורתי, ביופידבק נקשר לטיפול בהפרעות חרדה ולכן חלק זה של האתר יעסוק בנדבך מרכזי זה של העבודה.
הפרעות חרדה וביופידבק
הפרעות חרדה הן מבין ההפרעות הפסיכולוגיות השכיחות ביותר, קרוב ל35% מהאוכלוסייה הבוגרת יסבלו מאחת מהפרעות החרדה במהלך חייהם. אנשים בריאים עשויים לחוות סימפטומים חרדתיים ועלולים לגרור השלכות שליליות על חייו של האדם (היעדרות מהעבודה, ירידה בתפקוד, השלכות רפואיות ועוד).
חרדה היא תגובה המבוססת על מנגנונים פיזיולוגיים וכן תוצאה של תהליכי למידה. ההיבט הפיזיולוגי של החרדה היו בעל חשיבות מרכזית בטיפול בחרדה, משום שהיא תופעה פיזיולוגית מיסודה.
במצב של איום, הפעילות הסימפתטית במערכת העצבים האוטונומית עולה, על מנת לאפשר תגובה הגנה (לחימה או בריחה). תגובות כמו ערנות מוגברת, דופק מהיר, מתח שרירי, הזעה מוגברת ונשימה מהירה מסייעות להכין את הגוף לתגובה הגנתית. לעיתים קרובות נראה כי אנשים הסובלים מחרדה נוטים לפעילות יתר סימפתטית.
מיקוד יתר בסכנה ורגישות קיצונית לאיומים פוטנציאליים, בשילוב עם תפקוד לא יעיל של המערכת הפיזיולוגית, עשויים להוביל למצב פחד כרוני מתחושות החרדה עצמה או מהאיום הנתפס שמצב זה מעורר. מאחר שהמצב הפיזיולוגי הינו בעל איכות אינטנסיבית, זה מקשה על האדם לקבל ולהבין שתפיסת הסכנה שלו אינה ריאלית, לעומת שהסימפטומים הפנימיים שאכן מציאותיים.
מתוך הבנות אלו הנוגעות בטיבן של הפרעות החרדה, הטיפול המוצע עבור הפרעות חרדה הינו קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), עם או ללא טיפול תרופתי.
אנו מציעים כי ביופידבק מסייע לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי כשהוא מתייחס להיבטים קוגניטיביים המוגבלים בCBT קלאסי. כיום אנו יודעים כי ישנה חשיבות מכרעת להיבטים הפיזיולוגיים של החרדה, ולכן ההצעה לשילוב ביופידבק בטיפול בחרדה צוברת תמיכה.
מאחר שהתניית פחד אינה עוברת במסלולים קוגניטיביים הנגישים למודעות ישירה של האדם, ישנה טענה כי חלק זה בטיפול הקוגניטיבי ההתנהגותי עשוי להיות פחות יעיל לעיתים. עם זאת, התערבויות קוגניטיביות אלו הינן בכל זאת בעלות חשיבות בכדי להסביר את הצורך בנתיב מודע למיתון תגובות הפחד האוטומטיות.
לא רק הפחתת עוררות – אלא שיפור הגמישות הפסיכופיזיולוגית
המטרה בתרגול ביופידבק הינה השגת שליטה טובה יותר בתגובות הפיזיולוגיות השונות המרכיבות את תגובת הלחץ, על מנת להצליח לנהל או להפחית את הסימפטומים. מתוך ההבנה כי פחד משקף מצב עוררות מוגברת, אחד מאופני העבודה הינו טיפול והפחתת הפעלת יתר סימפתטית על ידי ביופידבק. עם זאת, לא תמיד המטרה היא להוריד עוררות, כאשר לעיתים נכוון דווקא להעלות עוררות בכדי לשפר את הגמישות הפסיכופיזיולוגית של המטופל. כך לדוגמה, בערוץ שינוי בקצב לב (Heart Rate Variability – HRV), המטרה תהיה להגדיל את אמפליטודת השינויים בקצב הלב, בכדי לייצר גמישות של הלב בתגובה לשינויים בנשימה, על מנת לייצר פעולה הרמונית של הלב ומערכת הנשימה. כלומר, מטרת העבודה בביופידבק הינה פיתוח מודעות ומיומנות בוויסות דו כיווני של התפקוד הפיזיולוגי באמצעות הכרה ושימוש בסימנים גופניים של המתרגל.
ריכוז מאמרים בנושא בעיות פסיכולוגיות
Introceptive Exposure
להמשך קריאה
טיפול בחרדת בחינות
להמשך קריאה
ראיון לערוץ 10 – מהו ביופידבק?
להמשך קריאה
Biofeedback and Anxiety Disorders
להמשך קריאה
חרדת הטיסה של לינדה: הכנה לקורס שלב ב בביופידבק מרץ 2014
להמשך קריאה
תגובות פיזיולוגיות למצבי מתח – מתוך הספר "ביופדבק – היזון חוזר וחזרה לאיזון"
להמשך קריאה
מבוא לתאוריה הפוליוואגאלית (Polyvagal ) של סטיבן פורג'ס (Porges)
להמשך קריאה
חווית ה "רואים לי" בטיפול
להמשך קריאה
על "שאלה מביכה" בפרופיל הפסיכופיזיולוגי, ועל רבין "כאיש מסמיק" וגם מילה על דרווין
להמשך קריאה
על הצורך לבנות פרופיל פסיכופיזיולוגי חדש – התגובתיות למצבים בין אישים
להמשך קריאה
ועוד על טיפול פסיכולוגי ופסיכופיזיולוגי בהפרעות חרדה: חרדת טיסה
להמשך קריאה
דוגמה לטיפול בביופידבק הקפי בילד עם הפרעת קשב ורכוז
להמשך קריאה
טיפול בהפרעות חרדה: (1) פאניקה (Panic Disorder)
להמשך קריאה
הפרעות חרדה וביופידבק (1) : סקירת יעילות של האגודה האמריקאית
להמשך קריאה
ד"ר דני חמיאל – התמודדות ילדים במצבי לחץ וטראומה
להמשך קריאה
שימוש בביופידבק לאבחון וטיפול בנפגעי חרדה
להמשך קריאה
הפרעות חרדה
להמשך קריאה